Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Geodyn Tönkölylisztből készült termékek a Trüffelben

Geodyn Tönkölylisztből készült termékek a Trüffelben

Mitől különleges a Dr. Kalmár©-féle, EKO-10© őstönköly?

Betegségeink 75%-áért a modern élelmiszerek felelősek – ezt állapította meg egy 2006-ban hazánkban készült reprezentatív felmérés. Ezért is fontos, hogy többségében egészségmegőrző vagy gyógyító hatású táplálékot fogyasszunk, mint például az EKO-10 tönkölyből készült termékeket.

Az EKO-10 tönköly közel 20%-os fehérjetartalommal rendelkezik, amelyben az aminosavak 100%-ban emészthetők. Az őstönköly vitamintartalma 15-20-szor, ásványianyag-tartalma 25-30-szor több, mint az európai búzáké és tönkölyöké.

Az EKO-10 tönköly (Triticum spelta sp. kuckuckianum) egy ősi gabona, ami számos tulajdonságában különbözik a nyugat-európai tönkölyöktől. A növénygenetikusok gyakran a búza (Triticum aestivum) elődjeként kategorizálják, Godó Béla professzor pedig arról ír, hogy már az utolsó jégkorszak előtt termesztettek a Kárpát-medencében tönkölyt, és előfordulása máshol nem is ismert.

Kalmár Mendel Gergely 1985-ben mutatta be először a tönkölyt a tudománynak és a nagyközönségnek. A gabonaszemek a magyar génbankból, Tápiószeléről származtak, eredetüket pedig 1956-ra, Mikóházára tudta visszavezetni. A bemutatást követő évben következett be a csernobili atomkatasztrófa, amely után a búza- és tönkölyfajtákat vizsgálva egyedül a Dr. Kalmár©-féle sorszemekben nem lehetett mérni radioaktívizotóp-tartalmat. Ezt a tulajdonságát azóta is megőrizte a tönköly, ami annak is köszönhető, hogy a fajta nem esett át (növénynemesítők által) keresztezésen, genetikai módosításokon.

Fehérjeproblémák

Napjaink növénytermesztésének a legnagyobb problémája, hogy új fehérjeszerkezetű egyedeket hoznak létre (búza, szója), melyeket az emberi szervezet nem képes felismerni.

Minden búza vagy tönköly kétféle fehérjét tartalmaz:

  • vízben oldódó fehérje: ez a fehérje az úgynevezett „búzafehérje allergia” kiváltója, és megközelítőleg 500 tünet utal meglétére.
  • vízben nem oldódó fehérjék: (gliadin és glutein) általában ezek a fehérjék a gluténallergia kiváltói.

Ugyan az EKO-10 őstönköly is tartalmaz glutént, igaz, ez egy egészen más, „finom” glutén, molekuláris szerkezete eltér a modern búzákban és tönkölyökben levő „kemény” gluténtól. Az EKO-10-ben található „finom” glutén, valamint rost teljes mértékben emészthető és támogatja a bélbolyhok működését. Az őstönköly fehérjetartalmát és karakterét semmilyen módon nem változtatták meg, így megtartotta minden értékes tulajdonságát. A belőle készülő összes Dr. Kalmár Geodyn termék 100% tisztaságú.

A pécsi Trüffel cukrászda és az őstönköly   

Magyarországon kizárólag a pécsi Trüffel cukrászda készít a Kalmár-féle őstönkölyből cukrásztermékeket: különféle ízekben édeskekszeket, fűszeres sajtosrudakat. Cukrászdánk eddigi életében az egyik legjobb döntésnek tartjuk a Dr. Kalmár Gergellyel való közös munkát! Ő garantálja számunkra a tönkölyliszt minőségét, mi pedig azt, hogy minden tönkölytermékünkbe kizárólag a tiszta Kalmár tönkölylisztet használjuk fel.

A Trüffel cukrászda a tradicionális magyar és a modern európai cukrászat ötvözeteként 2010-ben nyitott. Mind fagylaltjainkat, mind süteményeinket tiszta alapanyagokból alkotjuk meg, valódi gyümölcsöt, magas kakaótartalmú, kiváló minőségű csokoládét, őstönkölylisztet használunk, nem ismerjük a különféle adalékokat. Nálunk nem érzi magát mellőzöttnek az sem, aki valamilyen „mentes” étrendet követ: az országban az elsők között készítettünk cukormentes, laktóz-, tejfehérje- és lisztmentes süteményeket. Mára bátran kijelenthetjük, hogy sem íz, sem minőség tekintetében nem kell megalkudnia annak, aki valamilyen táplálkozási problémával küzd.

Reméljük, örömét és egészségét leli kekszválogatásunkban. A közeljövőben megsokszorozzuk a nálunk készült kekszek mennyiségét, hogy mindazok számára elérhetővé tegyük, akik már felismerték a helyes táplálkozás jelentőségét.

Ár
Név
Nézettség


A Trüffel Cukrászda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Trüffel Cukrászda Csapata